Het ziekenhuisdieet is een crash dieet, dat gebaseerd is als je in een korte tijd veel wilt afvallen. Vaak bedoelen ze dan 5 dagen tot een week. Je eet dan in een korte tijd extreem weinig calorieรซn, waardoor je snel afvalt. Het is oorspronkelijk bedacht voor mensen die op een korte termijn een operatie moeten ondergaan. Echter word het tegenwoordig ook veel gebruikt door ander mensen om snel af te kunnen vallen. Vaak gebruiken mensen het ziekenhuisdieet als ze binnen een korte tijd bijvoorbeeld een bruiloft of een ander feest hebben, om zo toch net in hun outfit te passen.

ziekenhuisdieet

Van alle crash diรซten is het ziekenhuisdieet een van de meest bekende. Het is de bedoeling dat je in 5 dagen zoveel mogelijk afvalt.

werkt het ziekenhuisdieet echt

Ja, het ziekenhuisdieet werkt echt. Echter is het voor de lange termijn niet aan te raden. Dit dieet is er echt op gericht om op korte tijd veel af te vallen. Het is dus niet geschikt om dit dieet te volgen als een nieuwe levensstijl en het kan ook erg ongezond zijn als je dit dieet langer volgt dan 7 dagen.


ziekenhuisdieet menu

Bij het ziekenhuisdieet mag je in die 5 dagen elke dag onbeperkt water drinken. Verder mag je koffie en thee ZONDER melk en suiker drinken.

  • ontbijt

Als ontbijt eet je elke dag een sinaasappel of een stuk grapefruit en een stuk beschuit of een geroosterde boterham.

  • middageten

De eerste 3 dagen eet je als middag eten een sinaasappel of een grapefruit, 1 gekookt ei, een beker yoghurt en 1 stuk beschuit of 1 geroosterd brood.

Dag 4 eet je 125 gram kwark , 1 tomaat en 1 beschuit of geroosterd brood.

Dag 5 eet je 200 gram vis na keuze, 1 tomaat en 1 beschuit of geroosterd brood.

is ziekenhuisdieet gezond ?

Het grootste probleem bij een ziekenhuisdieet, oftewel een crashdieet, is dat je waarschijnlijk te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Het zal voor een weekje niet veel uitmaken maar ga je het ziekenhuisdieet langer volgen dan zal het niet gezond zijn voor je lichaam. Het is daarom ook niet aan te raden om dit ook langer te doen. Ook zal je snel weer bijkomen als je hierna weer normaal gaat eten.

Nadelen ziekenhuisdieet

Vergeleken met andere diรซten hangen er bij een ziekenhuisdieet veel nadelen aan.

Voedingsstoffen

Wanneer je het ziekenhuisdieet volt ga in een korte tijd veel minder eten. Hierdoor zal je ook veel belangrijke voedingsstoffen niet binnen krijgen via je voeding. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor het functioneren van je lichaam. Denk hierbij aan gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Dit zijn wel de stoffen die vooral belangrijk zijn voor je lichaam. Je lichaam zal zich snel futloos en slap voelen als je het ziekenhuisdieet volgt. Dit omdat je veel belangrijke voedingsstoffen niet binnen krijgt. Een tekort aan veel voedingsstoffen kan lijden tot andere lichamelijke problemen.

Spierverlies

Een ziekenhuisdieet bevat weinig eiwitten. Zoals je weet zorgen eiwitten voor je spiergroei of je behoud van spieren. Het is dus een logisch gevolg van spierverlies wanneer je een ziekenhuisdieet volgt. Ook kan je stofwisseling vertraagt worden door het weinig binnenkrijgen van eiwitten.

Minder vruchtbaar

Als je voor een langere tijd een crashdieet volgt zoals een ziekenhuisdieet, kan je op lange termijn last krijgen met je vruchtbaarheid. Wel moet verteld worden dat dit probleem zich vooral geld voor vrouwen. Vooral vrouwen kunnen problemen krijgen met de vruchtbaarheid doordat ze in korte tijd flink minder calorieรซn eten. Het onderzoek naar de vruchtbaarheid bij mannen is nog niet voldoende uitgevoerd. Maar je kan er wel vanuit gaan dat bij het ontbreken van belangrijke voedingstoffen ook de vruchtbaarheid bij mannen omlaag gaat .

Het Jojo effect

Het Jojo effect is het meest vervelende reactie die je kan hebben na het volgen van een dieet. Vooral na het volgen van een ziekenhuisdieet kan je hier last van krijgen. Als je weer stopt het met ziekenhuisdieet kan het zijn dat je last krijgt van vreetbuiten. Doordat je in zo’n korte tijd zo weinig calorieรซn hebt gegeten kan het zijn dat je last krijgt van extreme honger. Hierdoor ontstaat het Jojo effect. Je hebt namelijk een week weinig gegeten maar je eet de week erna alle calorieรซn weer bij. Door dit op te vangen kan het makkelijk zijn om een ander dieet te volgen, die wat wel makkelijk vol te houden is .

Je hongergevoel houden

Het is bijna vanzelfsprekend dat wanneer je een ziekenhuisdieet volgt, je constant last zal hebben van een hongergevoel. De aantal calorieรซn wat je mag eten tijdens dit dieet zullen niet je buik vullen. Vooral als je gewend bent om veel te eten, zal je hier veel last van krijgen. Het grootste nadeel hiervan is weer dat je zin hebt om veel te eten. Want je weet zodra je een klein stukje van je chocolade eet, dan eet je meteen alles.

Vreetbuiten

Als jij normaal een goede eter bent, is de kans groot dat je vreetbuien gaat creรซren. Doordat je zo weinig calorieรซn eet kan je erge honger krijgen. Doordat je erge honger krijgt kan het zo zijn dat je in korte tijd meer calorieรซn eet dan dat je normaal zou eten. Resultaat hiervan zal zijn dat je bijkomt in je gewicht. Het hongergevoel is hierbij niet echt te stillen. Ook door het gebrek aan voedingsstoffen zal je lichaam aangeven dat hij zich niet fijn voelt. Uit onderzoek blijkt dan ook dat wanneer je extreme honger hebt je vooral zin krijgt in ongezond voedsel. Ongezond voedsel betekent meestal meer calorieรซn en dat gaat niet goed samen met afvallen. En afvallen is juist wat je wilt wanneer je een dieet volgt.

Een tekort aan voedingsstoffen

Doordat je zo weinig ” mag ” eten krijg je door het ziekenhuisdieet weinig tot nauwelijks goede voedingsstoffen binnen. We hoeven je niet te vertellen hoe belangrijk deze voedingsstoffen voor je zijn. Krijg je deze voedingsstoffen voor een langere tijd niet binnen zal je dat snel merken met je gezondheid. Zo kan het zijn dat je immuunsysteem zwakker word waardoor je sneller ziek zult worden. Buiten dat het slecht is voor je lichaam kun je dit te kort ook terug gaan zien aan je uiterlijk. Doordat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt kun je verschil gaan zien aan je gezicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bleke huid of aan rimpels. Doordat je de voedingsstoffen mist van groenten en fruit kan je hier last van krijgen. Het blijft daarom altijd belangrijk dat wanneer je het ziekenhuisdieet volgt, je dit ook maar echt 5 dagen tot een week volgt. Neem zo nodig vitamines om de schade te beperken.

Hou je altijd aan de schijf van 5


4 eiwitrijke groenten



Het jojo effect na een ziekenhuisdieet

Je lichaam bevat het hormoon leptine. Wanneer je gezond eet dan is dit hormoon netjes in balans. Wanneer je een ziekenhuisdieet volgt kan dit hormoon juist uit de balans gaan raken. Hierdoor kan het zijn dat je juist in gewicht toeneemt. Leptine zorgt onder andere voor de versnelling van je stofwisseling, je hongergevoel en hoeveel vet je lichaam moet verbranden. Dit betekent ook dat wanneer je na een ziekenhuisdieet weer je normale voedingspatroon gaat volgen je weer bij gaat komen. Dit noemen we het bekende jojo effect. Het blijft een feit een crashdieet werkt altijd alleen maar op een korte termijn.